Европейски политици днес отправиха критики срещу "черния списък" с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия. Сред тях е и бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка. Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт, предаде ДПА.

Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен.

Холандският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка. "Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.

"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.