Широко споделено е мнението, че умереният прием на алкохол има положителен ефект върху работата на сърцето. Смята се, че когато се прекали обаче, алкохолът има токсичен ефект. Учени от Медицинското училище на Харвард проведоха изследване, в което проучват ефекта на алкохола върху структурата на сърцето при хора в напреднала възраст.

Д-р Скот Соломон, ръководителят на проекта, и неговите колеги открили, че колкото повече участниците в експеримента пиели, толкова по-голям бил шансът да се увредят тъканите на сърцата им.

Промените при мъжете започват да се трупат при приемането на повече от две питиета на ден, или повече от 14 на седмица (бел.ред. - прието е, че едно питие се равнява на една чаша вино, една бира или 30 мл твърд алкохол на ден). При жените обаче същите промени настъпват при много по-малко количество поет алкохол – при малко повече от едно питие на ден, или при повече от седем на седмица.

Промените, които настъпват в тъканта на сърцето, се изразяват в увеличаване на сърдечните клапи. Това кара сърцето да работи повече, за да изтласка същото количество кръв. Подобно „преработване” на органа може да доведе до неговото увеличаване и отслабване и съответно – до по-големи проблеми.

Учените коментират, че в следващите си проучвания ще изследват причините за различната реакция на мъжките и женските организми към алкохола.

Друг въпрос, който предстои да бъде проучен, засяга продължителността на приема на алкохол.

Настоящото проучване е направено върху възрастни хора, които от десетилетия пият. Не става ясно дали има конкретна граница, при прекрачването на която се натрупват „лошите” последствия от алкохола.