Нежеланият в Европа и САЩ изпълнител Йосиф Кобзон заяви, че съжалява, че любимата му България се подчинява сляпо на американската администрация. В интервю за „120 минути” той изрази и съжалението си, че не може да се види със своите приятели – с Волен Сидеров, с други другари.

По думите му поставянето му в списъка със санкции на ЕС е накърняване на правата му и е срамота. „Целият ЕС да се нахвърли на един възрастен артист, вие самите плашите света с Русия, а се изплашихте от един вече стар артист”, заяви той.

Кобзон препоръча на българските политици да включат интелекта си и патриотичното си чувство. „Вие трябва да обичате преди всичко България, нейния народ, нейната история”, каза още Йосиф Кобзон.

Прочетете цялото му интервю със Светослав Иванов:

Вашият първи отговор на санкциите е, цитирам ви: Да вървят по дяволите". Кой да върви по дяволите?

- Има елементарни неща в демократичния свят – като презумпция за невинност, свобода на словото и на придвижването. И всичко това е нарушено. При това без каквито и да било основания. Да забраниш на Кобзон да посети родината си, да посети Донбас? Там е хвърлен пъпът ми, това е моята родина. Това, че отидох там, не е престъпление. През дългия си живот аз обиколих цяла Европа, цяла Америка, не съм тръгнал още утре да ходя пак. Аз съм учуден наистина, но не особено, ако имам желания – ето я Индия, Китай, Югоизточна Азия, Сингапур. Светът е отворен, стига да имам време и здраве.

Така, че съжалявам, че не мога да се видя със своите приятели – с Волен Сидеров, с други другари, но това е накърняване на правата ми, това е просто срамота. Целият ЕС да се нахвърли на един възрастен артист, вие самите плашите света с Русия, а се изплашихте от един вече стар артист!

Господи! Много ще съжалявам, че няма да мога да дойда в любимата си България, да посетя приятелите си. Но, какво да се прави, ето Ованес ми донесе лютеница, донесе ми сирене.

Виждам над дясното ви рамо стои портрет на Владимир Путин. Защо?

- Защото уважавам президента си. Дори организирахме дружество, което се нарича „Институт за уважение на президентската власт”. Това не означава, че сме длъжни да обичаме президента, но той е избран от народа и ние трябва да го уважаваме. И аз уважавам своя президент. Дай Боже и другите държави да имат такива мъдри президенти! Аз имам сега една нова песен, в която има един такъв припев:

„Не искаме чужда територия,
не искаме с никого да воюваме,
но никого не съветваме,
да забравя уроците на историята”.

И президентът ни постъпва правилно, като не позволява на Обама и още повече на неговите марионетки, като и Яценюк и Порошенко, да размахват пръст и да разговарят с нас, като с равни. Сякаш са равни с нас.

Списъкът със санкции на ЕС постоянно расте. Обяснете ми накратко защо сте в този списък и имате ли блокирани банкова авоари?

- Ние сме понасяли много несгоди, ще понесем и тези. Жалко разбира се, че страните от Източна Европа няма къде да дянат своята селскостопанска продукция. Много жалко, че е накърнена икономиката на братска България. Жалко, че беше принудена да се откаже от проекта „Южен поток”, но мисля, че ще мине някакво време и нещата ще си дойдат по местата.

На кого се сърдите повече – на ЕС или на американците, които още през 95-та ви забраниха да посещавате САЩ, защото имате връзки с мафията, че сте близки с Япончик?

- Това беше преди 20 години! И то инсценирано. Аз съдих „Вашинтон Поуст” и американската администрация и се разбра, че източникът е от СССР, от бившите ни ръководители Коржаков, Рушайло и други.

Мен не ме интересуват САЩ и голямото им село Канада, не ме интересува. Нямам намерение да ходя там, дори и да ме канят. Съжалявам само, че нашата страна не натиска реципрочно същите лостове.

Искам да ви попитам: Дали Русия има по-голямо влияние върху БСП или „Атака”, чиято кампания подкрепихте?

- Аз симпатизирам на партията, която е за поддържане на мирни приятелски отношения между нашите страни – на партия „Атака”, донякъде на БСП. Аз симпатизирам на онези партии, на онези обществени обединения, които се борят за мирно съвместно съществуване – за мир между нашите народи, за мир в обществото.

Накрая да ви попитам за „Южен поток”. Кое е в основата на спирането на този проект?

- Разбрах въпроса ви. Много съжалявам, че любимата ми, скъпа България, така сляпо се подчинява на американската администрация. И реже от корен благополучието и благосъстоянието си, защото „Южен поток”, който трябваше да мине през България, който трябваше да осигури благосъстоянието на България. Това не се случи, не защото народа го поиска, а защото ръководството на България, правителството, президентът, се поведоха по акъла на американската администрация. И всъщност наказаха самите себе си.

В Унгария Путин каза, че „Южен поток” все пак може да мине през България, ако бъде подкрепен от ЕС. Това обсъждано ли е сред вас – хората, които са близки до Кремъл?

- Мoже би въпреки натиска от страна на американската администрация европейският климат ще се разведри. Това вече се случва в Германия и в други страни на Европа. Хората започват да проглеждат.

И ако ЕС не противодейства, не възразява, трасето би могло да мина и през територията на България. Трябва да се успокоим и да почакаме – нека времето да покаже.

Какво бихте казали на хората в Брюксел, които ви сложиха в този списък?

- Според мен това е едно неразумно решение, което с нищо не допринася за моята страна, защото то кара и други да се държат принципно, също като един Кобзон да речем. И да се борят за своята чест и достойнство. Това само ще повдигне духа на отечествения патриотизъм. Ние все някак ще се оправим без Европа, виждали сме я вече Европа, ще си почиваме на Черно море – там имаме чудесни курорти, в Сочи – там са прекрасни субтропични зони, някои хора обичат полярните зони.

Сраната ни е огромна, имаме огромни възможности. През лятото можем да караме ски, в собствената си страна, през зимата можем да ходим на нашите курорти субтропичния ни Кавказ. Страната ни е огромна , ние не страдаме, а и медицината ни вече се разви до ниво, когато изобщо не е задължително да се преглеждаме в Европа, където също според мен правят твърде много грешки. Знаем, че неотдавна загубихме нашата изключителна оперна дива Елена Образцова, която беше лекувана в Германия, в ЕС, както вие казвате „светът е огромен”, но не за война. Светът е огромен за мир и за съзидание.

Децата ни трябва да се радват на живота. Нашите деца трябва да си дружат. Ние нямаме право да възпитава от детските им години вражески чувства, към който и да било друг народ. Незабравимият ми приятел Расул Гамзатов каза: „Нека всички народи вечно да се славят и три пъти да бъде прокълнат онзи, на когото му дойде на ум, който се опита да очерня някой народ”.

Нека да прекратят този антинационален шовинизъм, русофобията, ксенофобията, антисемитзма и т.н. и тогава, може би ще настъпи благоденствие и радост.

Послание към българските политици имате ли?

- Имам едно послание: Включете ако обичате интелекта си и патриотичното си чувство. Вие трябва да обичате преди всичко България, нейния народ, нейната история. Винаги с удоволствие пея песента „Моя страна, моя България, моя любов, моя България”.

Ето какво искам да пожелая на политиците: Не е задължително винаги да се оглеждате за сянката на Обама и да слушате какво ви се казва. Елате при нас в Русия, вижте каик живеем, що за агресори сме ние? На нас не ни трябва чужда територии, имаме си своя достатъчно. Желая щастие и разцвет на целия български народ.