Коалицията на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС), оглавявана от германския канцлер Ангела Меркел, запазва значителната си преднина пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разпространени днес данни от проучване на социологическия център "Емнид" в края на юли показват, че консерваторите изпреварват основния си съперник с 14 процента, съобщават световните агенции.

За блока на Меркел са изразили готовност да гласуват 38 на сто от анкетираните, а за социалдемократите - 24 на сто, което с един процентен пункт повече, отколкото преди седмица.

Трета по популярност политическа сила е партия "Левите" с 10 на сто. Партията "Съюз 90/Зелени" получава 7 процента, а рейтингът на либералната Свободна демократическа партия е 8 на сто. Също толкова събира и дясната популистка "Алтернатива за Германия", която ще направи първия си опит да влезе в Бундестага.

Изборите за парламент на Германия са насрочени за 24 септември. Ще се гласува за партии, всяка от които излъчва кандидат за глава на правителството. Ако никоя политическа сила не получи мнозинство, започва процес на коалиране.

В момента управлява коалицията на ХДС/ХСС с ГСДП, наричана "голяма" според местните политически традиции. Преди четири години консерваторите, събрали най-много гласове, издигнаха за канцлер Меркел, а социалдемократите изпратиха в кабинета вицеканцлера Зигмар Габриел.