Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е контролирал голямо военно учение, симулиращо нападение над южнокорейската президентска резиденция „Синята къща”, предадоха световните агенции.

Симулативното учение на специалните сили на Северна Корея, което Ким Чен-ун е наблюдавал с бинокъл, е имало за цел да покоси конкретни вражески мишени, сред които и „Синята къща” в центъра на Сеул. За това съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Снимка: Reuters

Не става ясно обаче кога точно е извършено учението.Не се споменава нищо и за петъчния парламентарен вот за импийчмънт срещу президентката на Южна Корея Пак Гън-хе, която беше замесена в голям корупционен скандал. Самата тя ще остане в резиденцията, макар пълномощията й да са замразени и прехвърлени на премиера, докато Конституционният съд реши окончателно дали тя трябва да се оттегли.

Имайки предвид нестабилната политическа обстановка в Южна Корея в момента страната е във висока степен на бойна готовност в случай на провокация от Северна Корея.

Снимка, публикувана в днешния брой на в. „Нодон синмун” – органа на управляващата в Пхенян Корейска трудова партия, показва макет с реални размери на „Синята къща” като мишена.

Напрежението на разделения Корейски полуостров нарасна значително през последната година, след като Северна Корея направи два ядрени теста и изстреля няколко балистични ракети.