Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун коментира условията, при които Пхенян би използвал ядрено оръжие в речта си пред делегатите на конгреса на Корейската трудова партия. По време на конгреса той е представил и петгодишен икономически план за подобряване на ефикасността и производството в някои ключови сектори на севернокорейската икономика, сред които и енергетиката.

В речта си Ким уверява, че ще прибегне до ядрени оръжия само в случай на нападение на ядрена сила срещу КНДР.

Снимка: Reuters

"В качеството ни на отговорна ядрена сила, нашата република няма да използва ядрено оръжие, без нейният суверенитет да е накърнен от враждебни и агресивни сили с атомни бомби", каза той, цитиран от Франс прес. 

В представения икономически план пък се акцентира върху това, че стимулирането на икономическия растеж се нуждае от подобряване на доставките на ток в страната, както и до развиването на вътрешни енергийни източници, в това число и ядрената енергетика, предаде Ройтерс. 

Експерти отбелязват, че Ким е бил пестелив в разкриването на подробности как ще бъдат реализирани тези намерения.

Той изтъкна желанието си за нормализиране на отношенията между Пхенян и държавите, които били враждебно настроени към КНДР.

Чужди журналисти бяха поканени да присъстват на конгреса на Корейската трудова партия. Въпреки това те не бяха допуснати в първите два дни до форума. През това време журналистите разглеждали заводи и болници.

Едва в неделя сутрин 130-те чужди журналисти били поканени да се облекат подходящо и били откарани в Двореца на културата, където се провеждал конгреса. Поради строгия контрол над програмата на чуждите журналисти те не били допуснати да разговарят с нито един севернокорейски представител.

Снимка: Reuters

Във връзка с икономическия план на КНДР анализатори припомнят, че Пхенян не публикува никакви икономически данни.

Въпреки това през миналата година южнокорейската централна банка съобщи, че икономиката на Севера е нараснала с 1 % през 2014 г. Тези оценки не включват икономическата активност на черния пазар в Северна Корея, който значително се разрасна през последните години.

В петгодишния икономически план на Ким се акцентира и върху нуждата от по-голяма механизация и автоматизация на селското стопанство и на предприятията и върху увеличаване на добива на въгледобивните мини, допълват анализатори.