Армията на Северна Корея ще нанесе моментално безпощаден ядрен удар, ако дори един американски снаряд падне на суверенната ѝ територия, предупреди днес в. „Нодон синмун” – централният печатен орган на Корейската трудова партия, предаде ТАСС.

В статията се казва, че решението на САЩ да изпрати самолетоносача „Карл Винсън” към Корейския полуостров изостря до краен предел обстановката в този регион.

При това положение, посочва изданието, „Пхенян няма да наблюдава пасивно провокативните действия на САЩ”.

„Нодон синмун” предупреди, че „революционните въоръжени сили на КНДР разполагат с ефективни военни средства за сдържане, способни с един удар да превърнат в пепел” този, който извърши агресия срещу страната.

Същевременно японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че правителството му разработва план за действие, в случай че криза на Корейския полуостров доведе до приток на бежанци към страната, предаде Асошиейтед прес.

Той заяви това в отговор на въпрос, който неколкократно е бил задаван в миналото, но сега изглежда по-реалистичен от когато и да било – с напредването на севернокорейските ракетни технологии и нарастващото напрежение между КНДР и САЩ, отбелязва АП.