Кметът на Кан Давид Лиснар забрани носенето на плажните костюми за мюсюлманки – буркини – по плажовете на средиземноморския град.

Заповедта му гласи, че се забраняват "бански, които демонстративно показват религиозна принадлежност, докато Франция и места от религиозно значение са обект на терористични атаки“.

В заповедта се уточнява, че „достъпът до плажовете и до къпане е забранен за тези, които нямат (плувен костюм), зачитащ добрите обичаи и светското начало“.

Кметът коментира решението си като каза, че няма време, нито пък иска да разпалва противоречия. Той уточни, че е взел решението сред няколко други, за да бъде сигурен, че управляваният от него град е сигурен в контекста на извънредното положение.

Кан е само на 25 км. от Ница, където радикалният ислямист Мохамед Булел насочи взет под наем камион срещу тълпа от хора и уби 85 души.

Шефът на общинските услуги на Кан Тиери Мугул заяви пред АФП: „Не говорим за забраната на плажа да се носят религиозни символи, но за показно облекло, с което се демонстрира вярност към терористични движения, които са във война с нас.“

Забраната в Кан влезе само ден, след като в Марсилия беше отменено събитие с буркини, след като организаторът му получи заплахи за убийство. От 2004 г. във Франция е забранено носенето на бурка или хиджаб.