Кметът на Барселона се обяви против едностранно обявяване на независимост
Тя призова испанското правителство да изтегли полицейските подкрепления от областта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Ада Колау - кмет на Барселона
Снимка: EPA

Влиятелният кмет на Барселона Ада Колау се обяви днес против едностранно обявяване на независимост от каталунското правителство и призова испанското правителство да изтегли полицейските подкрепления от областта, съобщи Франс прес.

"Резултатите (от референдума на 1 октомври) не могат да служат за основа за обявяване на независимост", заяви Ада Колау, която често се обявяваше за произвеждането на законен референдум.

Ада Колау - кмет на Барселона
Снимка: EPA

Каталуния ще приложи закона за референдума, който призовава за обявяване на независимост, ако допитване покаже, че мнозинството от населението подкрепя отделянето. Това заявява лидерът на испанската автономна област Карлес Пучдемон в интервю, заснето на 4 октомври, но излъчено снощи.

„Обявяването на независимост, което ние не наричаме „едностранно“, се предвижда в закона за референдума като прилагане на резултатите. Ще приложим това, което казва законът“, заявява Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Карлес Пучдемон: Ще приложим закона и ще обявим независимостСпоред каталунския закон регионалният парламент трябва да провъзгласи независимост на областта до 48 часа, след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот

Според каталунския закон регионалният парламент трябва да провъзгласи независимост на областта до 48 часа, след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот. Това може да се случи във вторник, 10 октомври, когато Пучдемон ще се обърне към местния парламент.

До момента нито каталунските власти, нито официален Мадрид изразяват готовност за компромис.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре