В Брюксел се провежда ключова среща на върха на НАТО. Лидерите от Алианса обсъждат по-активното му включване в борбата с тероризма.

Срещата преминава при изключителни мерки за сигурност след атентата в Манчестър и заради участието на новия американски президент Доналд Тръмп. Визитата му предизвика масови протести заради позициите му за климатичните промени и социалните права. 

Два са въпросите, които лидерите на НАТО основно разискват в новата щабквартира на Алианса – засилване на ролята на НАТО в борбата срещу тероризма и увеличаване на военните бюджети.

Снимка: Reuters

На срещата България е представена от президента Румен Радев, който води делегацията. В нея са включени и външният и военният министър – Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Откриването на срещата започна с минута мълчание за жертвите в Манчестър.

„Атаката в Манчестър показва дълбочината на злото, с което се сблъскваме. Варварска и жестока атака. Тези, които я извършиха, са загубеняци. Трябва да ги изтласкаме и никога повече да не ги пускаме обратно“, заяви Тръмп.

НАТО влиза по-активно в битката срещу „Ислямска държава“, в която до момента участваше с военни инструктори за иракската армия и самолет за разузнаване АУАКС.

„Обявихме, че ще създадем нова разузнавателна клетка в централата, насочена към тероризма, включително към чуждестранни бойци“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Лидерите на 28-те трябва да препотвърдят ангажимента да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП, като поне 20% от тях са за изграждане на нови способности. От вчера у нас отново започна дебат кои проекти да се финансират. Премиерът Бойко Борисов предпочита да поддържа руски изтребители още 11 години и парите да отидат за флота и пехотата. Президентът обаче контрира.

„Ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават означава, че подкопаваме институционалността на България“, каза Радев.

Снимка: Reuters

Към момента само 5 държави от общо 28 отделят за отбрана искания процент от бюджета си. Позицията на САЩ е, че не желаят да плащат повече, отколкото всички останали членки взети заедно.

Лидерите на НАТО откриха и разгледаха новата сграда на Алианса, която се намира на територията на първото белгийско летище. Сградата която ще бъде дом на 4000 служители от постоянните мисии към НАТО, струва над 1 млрд. и е изградена по най-новите технологии за сигурност и енергийна ефективност.