Кандидатите за президентския пост в Съединените щати Хилари Клинтън и Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в първия си публичен дебат. Много нападки, обвинения, удари под кръста и аргументи, приковаха около 100 милиона американци пред телевизионните екрани.

Основните теми - външна и вътрешна политика и, разбира се, парите.

Кой как се е справил? Според Си Ен Ен Хилари Клинтън е убедила с думите си 62% от запитаните. 27 на сто са се доверили на Тръмп.

Дебатът започна със сърдечно ръкостискане и няколко минути любезности, след което продължи час и половина с остри взаимни нападки. Тръмп обвини опонентката си, че няма нито характер, нито сила и воля да ръководи най-мощната държава в света: „Тя няма визия. Тя няма издръжливост. Казвал съм, че тя няма издръжливост и не вярвам да има издръжливост. За да бъдеш президент на тази страна, трябва да имаш огромна издръжливост”.

„Той се опита да превключи от визия към издръжливост. Това е човек, който нарича жените прасета, мърлячки, кучета. и е казвал, че бременността е едно голямо неудобство за работодателите и е казвал, че жените могат да получат равно заплащане с мъжете само когато си вършат работата добре като мъжете”, отговори му Клинетън.

Според бившата първа дама ексцентричният кандидат на републиканците няма ясни възгледи за външната политика на Съединените щати: „Доналд никога не ви казва какво смята да прави -  да би започнал война, дали би бомбардирал Иран (…), и всичко това е като неговия план да унищожи Ислямска държава. Той казва, че това е секретен план, но той е само секретен, не и план”.

След дългата серия любезности Тръмп намекна, че може да бъде и джентълмен: „Искам да направя Америка отново велика. Способен съм да направя това. Не смятам, че Хилари е способна. Но, ако тя спечели, ще я подкрепям категорично”.

След дебата британският „Гардиън” отбеляза, че рационалните американци са разочаровани от двама възрастни кандидати, които се карат за маловажни неща.Това няма да е последния дебат за двамата. Дуелът се е харесал на зрителите. Дори "Туитър" съобщи, че от създаването си не е регистрирана такава активност, свързана с политическо събитие.

Изборите в щатите са на 8 ноември.