Хилари Клинтън може да се окаже в нарушение на законите, като е използвала личен имейл за цялата си кореспонденция, докато е била държавен секретар на САЩ.

В продължение на четири години Клинтън никога не е имала правителствен имейл и е използвала незащитената си от риск от кибератаки лична електронна поща, твърди „Ню Йорк таймс”.

Нейните сътрудници не са взели никакви мерки по онова време, за да защитят нейните лични съобщения на сървърите на Държавния департамент, както налага законът за архивите, допълва вестникът.

Това може да се окаже нарушение на федералното законодателство, което предвижда кореспонденцията на официални представители да се запазва като архив. Клинтън е смятана за недеклариран фаворит за демократическата президентска номинация за изборите през 2016 г.

Говорителят на Клинтън Ник Мерил заяви, че бившата първа дама и бивш държавен секретар винаги е спазвала закона.

Днес самата Клинтън наруши мълчанието и заяви, че иска Държавният департамент да публикува бързо имейл кореспонденцията ѝ, когато е била топ дипломат на САЩ.

„Искам хората да видят имейлите ми”, написа в акаунта си в Twitter Клинтън.

Добре дошло за републиканците

Анкетна комисия в Камарата на представителите на САЩ вече обяви, че ще изиска по юридически път от Държавния департамент достъп до имейлите, отнасящи се до атентатите в Бенгази, изпратени от Хилари Клинтън по личната ѝ поща.

Председателят на анкетната комисия за атаките срещу дипломатическата мисия в Бенгази, Либия, през 2012 г. - републиканецът Трей Гауди, обясни пред журналисти, че миналата седмица е открил, че Клинтън, която от 2009 до 2013 г. е държавен секретар, е използвала за служебните си писма своята лична поща.

Сега анкетната комисия ще изиска тези писма, като първоначално ще се сдобие с официално писмо, забраняващо триенето на кореспонденцията, за която става въпрос от самата Клинтън или нейни служители.

Това даде начало на полемика за прозрачността на методите ѝ. В същото време говорителката на Държавния департамент Мари Харф обясни, че това не е забранено.

Съветниците ѝ са дали всичко, което е свързано с работата ѝ на Държавния департамент, каза още тя. Според „Ню Йорк таймс” 50 000 електронни писма на Хилари Клинтън са били предадени наскоро на Държавния департамент, за да бъдат архивирани. Републиканците обаче подчертават, че няма никаква гаранция, че важни съобщения са предадени за архивиране.

Американският закон задължава всяка професионална кореспонденция на ръководители от правителството да бъде архивирана в Националния архив. От 2014 г. всяка кореспонденция и от личен имейл адрес трябва също да бъде предавана на архива за съхранение.

Републиканците се възползваха от дадения им повод, за да атакуват Клинтън, която има амбиции за участие в президентската надпревара през 2016 г. и за която се твърди, че през април би могла да обяви, че ще се бори за президентската номинация на
Демократическата партия.