Светът има само 3 години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да е станало твърде късно, предупреждават климатолози и учени в статия, публикувана в сп. „Нейчър”.

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., условията на Парижкото споразумение ще бъдат почти неизпълними. Учените отправят това предупреждение седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург.

„Решенията и посланията на Г-20 винаги са имали влияние върху действията на останалата част от света. Затова е от значение какво ще кажат по отношение на климатичните промени (…) Вярваме, че те ще успеят да насочат успешно преговорите в Хамбург”, коментира Патрисия Еспиноса – изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН.

Kлиматолозите вярват, че все още има надежда за планетата. Мерките, които трябва да се предприемат обаче, изискват промени в шест сектора – енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята.

Според учените до момента има положителен напредък в използването на чиста енергия, но предстои дълъг път към пълното декарбонизиране на световната икономика.