Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) категорично се протипостави на опита за преврат в Турция, но ще продължи борбата си против режима на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговото "потисничество", заяви лидерът на ДПН Селяхаттин Демирташ в интервю за агенция Франс прес.

Демирташ обясни, че няма противоречие между подкрепата му за Ердоган в полза на демокрацията преди седмица и съпротивата срещу режима му.

ДПН се опасява, че въведеното извънредно положение в Турция може да бъде използвано за репресия, която да надхвърли многократно лова на вещици, започнал на 15 юли.
"Гласувахме против извънредното положение, защото нямаме доверие на ПСР по този въпрос", каза кюрдският лидер.

"Един държавен преврат в Турция никога не е донесъл стабилност и демокрация. Турция вече е поразена от потисничеството на Ердоган и превратът щеше само да влоши нещата", ако беше успял, обясни Демирташ.

"Затова, изправени пред преврата, подкрепихме демокрацията", каза той, но добави, че ДПН "не подкрепя Ердоган, нито политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието", като именно грешките на сегашната власт са довели до пуча.