Българският министър председател обсъжда проекти и в сферата на енергетиката с китайския си колега Ли Къциян.

В сряда вечерта стана ясно, че в Бойко Борисов преговаря с китайски инвеститор за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ - Козлодуй. Детайли за инвеститора не се съобщават, но е известно, че страната ни търси стратегически инвеститор за 49% от стойността на новия реактор. Китайската компания, с която се водят преговори, е пратньор на Уестинг хаус, с която работят заедно в Китай. 

На срещата с Ли Къциян министър - председателят е заявил още, че България подкрепя идеята за изграждане на нов път на коприната. Проектът принадлежи на президента на Китай Си Дзинпин и се нарича „Един пояс, един път”.

Бойко Борисов поиска от китайския си колега съдействие за ускоряване на процедурите за внос българска земеделска продукция в Китай. Към момента издаването на 21 сертификата за български земеделски и месни хранителни продукти отнема много време.

Според премиера, може да се потърсят взаимноизгодни модели за успешното изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти. По думите му гледаме позитивно и на китайските фирми с интерес към пазарите на ЕС, които могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас.

Разширяването на китайските инвестиции в България, на обема на български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен между двете страни, са сред българските приоритети в двустранните отношения. Двамата министър - председатели са си разменили покани за официални посещения.

В изказване по време на визитата си българският премиер Борисов заяви, че „Всичко което един турист иска да види в Рим, го има и в България!”