Китай отправя поредно предизвикателство към американските технологии с най-новата  разработка на местна интернет компания – смарт автомобил. 

Базираната в Шанхай компания представи предимствата на 7-местната "умна" кола пред американския ѝ аналог.  Китайският автомобил е и почти двойно по-евтин от американския. Не е за подценяване и държавната субсидия за електрически автомобили, която допълнително ще свали цената, твърдят от компанията.

"Това, което прави колата специална, е фактът, че тя е интернет продукт. Ние разработваме цяла система въз основа на изискванията на клиентите", обясни Жу Джанг, вицепрезидент на интернет компанията.

Новият модел, слязъл от конвейера на 16 декември, е снабден с цялостна система на управление, в това число функции за шофиране на магистрала и в задръствания, както и автоматична система за аварийно спиране. Колата предлага и екстри за комфорт – регулира температурата в купето, пуска музика по гласови инструкции и дори прави снимки.
За допълнително удобство компанията ще изгради специални станции, където може да замените изтощените батерии за три минути, а ако закъсате на пътя, мобилен екип ще ви предостави пълна батерия на място.