Китайската компания Чайна дженеръл нюклиър пауър корпорейшън (China General Nuclear Power Corporation) беше избрана за инвеститор на проекта за строежа на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

В съобщението на румънската държавна компания Нуклеарелектрика (Nuclearelectrica) се отбелязва, че китайската компания е единствената, която е внесла оферта за участие в строежа на новите два реактора на единствената АЕЦ в страната.

Румънската компания Нуклеарелектрика започна в края на август конкурсна процедура за избор на инвеститори за строежа на трети и четвърти блок на АЕЦ Черна вода. АЕЦ Черна вода е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство.

Първият реактор бе пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през август 2007 г. Двата реактора покриват около 17-18 процента от енергийните нужди на Румъния.

Строежът на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода е най-големият инвестиционен проект в историята на Румъния и се оценява на около 6.5 милиарда евро, отбелязват румънските медии.