Китайският президент Си Цзинпин заяви, че победата в съпротивителната война срещу Япония е възстановила Китай като важна страна в световен мащаб и е спечелила за китайския народ уважението на всички миролюбиви страни, предаде Xinhua.

„Китайският народ спечели битката в основния театър на бойните действия в източния край на света, по време на световната война срещу фашизма, като по този начин допринесе за крайната победа“, заяви Си Цзинпин по време на тържествената церемония в Пекин, посветена на 70-годишнината от победата във Втората световна война.

Освен това Си Цзинпин обяви, че Китай ще намали армията си с 300 хиляди военнослужещи.

Това ще бъде четвъртото намаляване на армията на Китай след реформите и „отварянето към света“ през 1980-те.

През 1985 година страната взе решение да намали своята армия с 1 милион души, с цел фокусиране върху увеличаването на икономическия растеж и повишаването на квалифицираността на военнослужещите.

През 1987 година армията на Китай бе намалена от 4.238 милиона души на 3.235 милиона души. През 1990 година числеността на китайската армия бе намалена до 3.199 милиона души, а през 1997 година Китай взе решение да намали армията си с още 500 хиляди души.

Между 2003 и 2005 година армията на Китай бе редуцирана до 2.3 милиона души.