Китай одобри промени в приетия преди 15 години закон за замърсяването, давайки на държавата нови правомощия да наказват нарушителите и създавайки законови рамки за ограничаване на потреблението на въглища, предаде „Ройтерс”.

Управляващата комунистическа партия призна пораженията, нанесени от десетилетия необуздан икономически растеж върху небето, реките и почвата на страната. Сега тя се опитва да даде по-големи права на инспекторите по околна среда за обуздаване на големите замърсители на околната среда и местните власти, които ги толерират.

Очаква се новите промени да натоварят с пряка отговорност местните власти за постигане на целите за борба със замърсяването.

Те забраняват също така временното спиране на замърсяващите производства по време на инспекциите и обявяват за противозаконни други практики, насочени към изкривяване на данните за вредните емисии.

Въпреки това учени твърдят, че промените не отиват достатъчно далеч и че промените в закона е трябвало да изчакат, докато не бъдат премахнати всичките му недостатъци.

Депутатите отхвърлиха предложенията за конкретни цели за потреблението на въглища в закона, а също така изключиха клауза, която позволява на местните власти да определят свои собствени ограничения върху използването на автомобили.

Според Министерството на опазване на околната среда концентрациите на опасни частици във въздуха, са спаднали до 17.1% през първата половина на 2015 г. до 58 микрограма на кубичен метър. Китай едва ли ще успее да постигне нормите от 35 микрограма до 2030 г., твърди „Ройтерс.