Китай ще наказва разпространяването на социални и развлекателни новини, които рекламират неподходящи ценности и западния начин на живот, съобщи националният медиен регулатор, цитиран от Ройтерс.

Президентът Си Цзинпин води безпрецедентна кампания за цензуриране на медиите, които не отразяват възгледите на лидерите на Китайската комунистическа партия. Властите вече са наложили ограничения на "вдъхновените от чужбина" телевизионни сериали и по-строги наказания за разпространяване на слухове в социалните медии.

Социалните и развлекателните новини трябва да се ръководят от официалната идеология и да са изпълнени с положителна енергия, се казва в цитирано от „Синхуа” съобщение на Държавната служба за печатна преса, радио, телевизия и филми.

В новините не бива да има неуместни шеги или да се изразява открито възхищение от западния начин на живот, заявява медийният регулатор."Те също така трябва да избягват да издигат на пиедестал звезди, милиардери или интернет знаменитости", да не раздуват семейни спорове, се казва още в изявлението.

Президентът Си Цзинпин изрично е наредил медиите да следват партийната линия, да подкрепят правилните наставления за общественото мнение и да насърчават "положителната пропаганда".
Китайското правителство активно цензурира интернет и блокира множество чуждестранни сайтове като „Фейсбук” и „Туитър”, защото ги смята за заплаха за партийното управление или за стабилността на държавата.

Регулаторите казват, че този контрол се упражнява заради растящите заплахи за сигурността.
Въпреки контрола на властите, в Китай има широк достъп до чуждестранни сериали чрез нелегално сваляне от интернет или пиратски дискове. Много от тях са достъпни и законно чрез дистрибуторски споразумения с местни сайтове.