Китайските власти наказаха 197 души за пускане на слухове за борсовия срив и за експлозиите в химическия склад в Тянцзин, предаде ДПА. Не е ясно какви точно мерки ще вземе Пекин срещу тях.

Министерството на обществената сигурност съобщи, че са били закрити 165 онлайн акаунта заради нарушения. Притежателите им са наказани за публикуване на съобщения като "Мъж скочи през прозореца и се самоуби в Пекин заради срива на борсата" или "Най-малко 1300 души са загинали при експлозиите в Тянцзин", посочи министерството.

Експлозиите в северния пристанищен град отнеха живота на 145 души, а 28 са в неизвестност.

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борса продължи да спада и днес. В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 година, което предизвика паническо разпродаване на акции от инвеститорите по света.

Един журналист, осем брокери и официални представители на борсите са сред задържаните за разпространение на слухове, съобщи Синхуа. Финансовият журналист Ван Сяолу бе арестуван в дома си миналата седмица. Той каза днес в ефира на китайската държавна телевизия, че е написал безотговорна статия, с която просто е искал да създаде сензация и да получи внимание.