Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин обявиха редица търговски споразумения за общо 253,4 милиарда долара, предаде Франс прес.

Споразуменията в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката бяха подписани на среща на двамата лидери в Пекин.

Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните президенти. "Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне", каза Тръмп.

При посещението си в азиатската страна американският президент призова Пекин да се ангажира в пълна степен със севернокорейския проблем.

„Съединените щати се ангажират с пълното и трайно прекратяване на ядреното въоръжаване на Северна Корея. Китай може да реши този проблем лесно и бързо”, заяви Доналд Тръмп.

Пекин отново потвърди, че прави всичко, което може.

"И двете страни трябва да продължат да работят за пълното прилагане на санкциите на ООН и за траен мир на Корейския полуостров”, отвърна Си Дзинпин.

Денят завърши с официална вечеря, първата дама блесна в тоалет в китайска коприна, а във видеопоздрав внучката на Тръмп показа познания по мандарин.