Китайското правителство съобщи, че ще създаде фонд в размер на 10 милиарда юана (1,65 милиарда долара) за борба със замърсяването на въздуха. Управляващите ще предлагат и награди за компаниите, които направят чиста дейността си, предаде Ройтерс.

Замърсяването е все по-голям проблем за китайските лидери, опасяващи се от евентуални размирици. Причината - все повече градски жители се настройват срещу икономическия модел "растеж на всяка цена", отровил голяма част от въздуха, водата и почвата в Китай, отбелязва агенцията.

Властите издаваха редица заповеди и насоки в опит да "изчистят" страната, инвестираха в най-различни проекти за борба със замърсяването и дори овластиха съдилищата да раздават смъртни присъди в сериозните случаи. Прилагането на правилата обаче не е едно и също на местно равнище, където властите често разчитат на данъците, плащани от замърсяващите сектори.

На заседание на кабинета премиерът Ли Къцян заяви, че централното правителство ще учреди фонд от 10 милиарда юана, "за да използва награди вместо субсидии в битката със замърсяването на въздуха в ключови райони", се казва в съобщение.

Компаниите, които бъдат определени за лидери в тяхната сфера по изчистване на емисиите си, ще получават "стимули", се допълва в изявлението.