Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун лично е изпробвал един от новите граждански самолети от лек тип, чието производство стартирало в севернокорейски машиностроителен завод. Това предаде ТАСС, като се позова на японската агенция Радио прес, която следи севернокорейските медии.

Вестник "Нодон синмун" публикувал поредица снимки от изпитателни полети, в това число и фотографии на Ким в пилотската кабина.

"Той лично седнал зад щурвала на самолета и пилотирал при излитане и кацане", твърдят медиите в Пхенян. Според тях лидерът на КНДР, известен със своя интерес към авиацията, похвалил качеството на новата машина. "Разполага с високи характеристики. Самолетът е лесен за управление, а звукът от мотора му е добър", казал Ким.

Според севернокорейската агенция КЦТА лидерът на Северна Корея е изразил увереност, че въпросното предприятие, което по принцип имало дълга история в производството на военни самолети, ще съумее да произвежда и граждански самолети от различни типове.

От материалите на севернокорейските медии обаче не става ясно къде се намира този завод, нито кога Ким Чен-ун го е инспектирал.