Лидерът на Северна Корея (КНДР) Ким Чен Ун се изкачи на върха на свещената за корейците планина Пектусан ("Белоглавата планина") в северната част на страната, предаде ТАСС.

Според официалната корейска историография на върха на планината се е намирал таен лагер на антияпонско партизани, ръководен от основателя на КНДР Ким Ир Сен.

През 1942 г. в лагера е роден неговият син Ким Чен Ир, баща на Ким Чен Ун.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи, че Ким е отложил всички важни държавни дела, за да се изкачи на планината. Там той се е снимал с голямата група придружаващи го военни летци.

Снимка: EPA

Като върховен главнокомандващ той е заповядал на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана да повишават взаимно бойната си готовност, като използват опита на партизаните от антияпонското движение.

На митинг в подножието на планината летците се заклеха във вярност на Ким Чен Ун и обещаха "по всяко време, когато получат заповед, да нападнат поставените им цели и да спечелят победа във войната за обединение на родината".

В похода на Пектусан са участвали и високопоставени партийни и военни дейци, отбелязва Корейската централна телеграфна агенция.