Ким Чен-ун приветства „топлия климат на диалог“ с Юга
Той изрази задоволство от визитата и благодари за усилията на Юга по посрещането на делегацията на Пхенян, но не спомена предложението за среща, отправено от сестра му към южнокорейския президент
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
Ким Чен-ун
Снимка: bTV

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун приветства „топлия климат на диалог и помирение“ след завръщането на делегацията на страната от тридневно посещение в Южна Корея по повод Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Ким изрази задоволство от визитата и благодари за усилията на Юга по посрещането на делегацията, но не спомена предложението за среща на високо равнище, отправено от сестра му Ким Йо-чен към южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Сестрата на Ким Чен-ун се срещна с южнокорейския президент и го похани в ПхенянАмериканският вицепрезидент Майк Пенс обаче избегна среща с делегацията на Северна Корея

Подобен пропуск показва колко е несигурно подобно предложение, предвид че Сеул и Вашингтон искат от Пхенян да обмисли отстъпки по отношение на ядрената си програма като част от всякакви бъдещи преговори. Не е сигурно и дали САЩ биха подкрепили посещение на Мун в Северна Корея, защото се опитват да изолират комунистическия режим, коментира британският в. „Гардиън“.

Ако се организира среща на високо равнище между двете Кореи, тя би била първата от 2007 г. насам и би се състояла след месеци на напрежение между Пхенян, Сеул и Вашингтон, както и размяна на ожесточени реплики между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Използвани са материали на БТА
  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре