Украинският президент Петро Порошенко нареди на всички военни части близо до Крим и по линията на съприкосновението в Донбас да преминат на най-високо равнище на бойна готовност, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Президентът обяви решението в профила си в „Туитър“ след съвещание с ръководствата на силовите ведомства и външното министерство на Украйна.

Напрежението между Русия и Украйна отново се засили, след като вчера Москва обяви, че украински диверсанти са нахлули в Крим, за да подготвят терористични актове.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че неин офицер и войник от армията са били убити през почивните дни, опитвайки се да осуетят серия от атаки на украински „саботьори“.

Руският президент Владимир Путин обвини Киев, че използва терористична тактика, за да провокира нов конфликт и дестабилизация на Крим, който Русия анексира преди повече от две години.

Украйна отхвърли тези обвинения и ги нарече циничен претекст на Москва за военни заплахи срещу нея.

Говорител на украинския генерален щаб съобщи пред Ройтерс, че Украйна е започнала вчера насрочени от по-рано военни учения в южната част на страната.

Путин също обсъди днес с членовете на руския Съвет за сигурност допълнителни мерки за сигурност в Крим. Пресслужбата на министерството на отбраната в Москва пък обяви, че руският Черноморски флот започва днес тридневно учение за борба с подводни диверсанти. Маневрите са част от програмата за подготовка на голямото учение „Кавказ – 2016“. В тях ще участват над 10 кораба и хеликоптери.

Междувременно говорител на ЕС обяви, че „твърденията на Русия, че украински военни са опитали да извършат терористични актове в Крим не могат да бъдат потвърдени“. Говорителят припомни, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма достъп до полуострова и „няма независимо потвърждение на обвиненията на руските власти“. „Отново заявяваме, че осъждаме и не признаваме незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация“, каза още говорителят.

Американският посланик в Киев – Джефри Пят, заяви в „Туитър“, че засега САЩ също не разполагат с никакви данни, които да потвърждават руските твърдения за украинско нахлуване в Крим.

По думите му Русия има дълга история на отправяне на фалшиви обвинения към Украйна, чиято цел е да отвлекат вниманието от собствените ѝ незаконни действия.

Дипломатът добави, че американските санкции срещу Русия ще останат в сила докато тази територия не бъде върната на Украйна.

По-рано днес руският вестник „Комерсант“, позовавайки се на неназовани източници от сферата на сигурността, съобщи, че задържаните предполагаеми украински диверсанти са направили самопризнания. Те казали, че са планирали поредица бомбени нападения срещу туристически обекти в Крим с цел да всеят паника, като разрушат туристическата индустрия, а не да убиват някого.

Двама от седемте саботьори от една от групите са били убити, а петима са били заловени, пише вестникът. Повечето от тях са кримски жители, а някои са били с руски паспорти.