Киберсигурността ще е ключова тема на взаимодействие между НАТО и ЕС
Терористите от Париж са комуникирали чрез конзоли за игра в мрежа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
киберкигурност
Снимка: bTV

По-бързо да се приложи стратегията за киберсигурността, призова президентът Росен Плевнелиев на приключилата среща на върха на НАТО. Това ще е една от ключовите теми, по които ще си взаимодействат Алиансът и Европейският съюз.

Въпрос на сериозен дебат е границата между опазването на личния живот на потребителите и оставянето на задни вратички в софтуера за разбиване на криптираната комуникация.

Половината от населението на земята ползва интернет, а 2,6 млрд. души имат смартфони , с които общуват, пазаруват и правят бизнес. Над 60% от потребителите банкират онлайн, а близо половината криптирани програми са за финансови услуги.

киберкигурност
Снимка: bTV

Бизнесът налага комуникацията да е криптирана, но това се използва и от терористите -  чрез частни виртуални мрежи, чрез конзолите за игри в мрежа или дори чрез чатове в сайтове за домашни любимци - те общуват безпроблемно помежду си.

Една от най-изненадващите подробности в разследването на парижките атентати е комуникацията между терористите. Осъществявана е чрез конзоли за игра в мрежа.

киберкигурност
Снимка: bTV

За да разменят планове, участниците не трябва дори да чатят, те могат да го правят със знаци и символи в графиката на самата игра. Това не оставя следи.

Криптираната комуникация най често се осъществява чрез виртуални частни мрежи, които се използват и за банкиране. Престъпниците използват този метод за връзка, когато правителствата ограничават достъпа до определени сайтове или до социалните мрежи.

специалистите по киберсигурност смятат, че за разследване на киберпрестъпления трябва да бъдат привличани хакери срещу облекчаване на тежестта на присъдата им.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре