Киберпространството е новият фронт на глобалната война, реши НАТО. Декларацията бе направена на среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса в Брюксел.

По думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг вече е ясно, че опасни нападения могат да бъдат извършвани в интернет и срещу компютърни системи толкова лесно, колкото и на бойното поле.

"Повечето кризи и конфликти имат виртуално измерение", каза Столтенберг, "затова приемането на киберпространството за зона на действие ще ни помогне по-добре да защитим своите мисии и операции."

Обявяването на киберпространството за официална военна зона означава, че ако то стане обект на атака, може да бъде задействан Член 5 от договора на НАТО.

Той предвижда колективни действия в защита на всяка от 28-те страни членки, ако бъде нападната. Досега действието му се ограничаваше само до традиционни арени на бойни действия - суша, въздух и вода. Член 5 е активиран за последен път след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Според източници от разузнаването кибератаките се превръщат във все по-голяма заплаха. Правителството на САЩ твърди, че е станало обект на множество хакерски нападения през последните години.

Експертите също така смятат, че джихадистката групировка "Ислямска държава" развива уменията си в тази насока.