На провеждащата се на високо равнище в Женева 28-а сесия на Съвета на ООН по правата на човека руският външен министър Сергей Лавров подчерта на срещата с американски държавен секретар Джон Кери задължението на Украйна за конституционна реформа съгласно договореностите от Минск.

Лавров напомни за ангажиментите на Киев по извършването на конституционна реформа и предоставянето на особен статут на Донбас, отбелязват от руското външно министерство.

В речта си външният министър коментира, че "в резултат на организиран преди една година антиконституционен държавен преврат, рязко се активизираха ултра-радикални сили, включително и открито изявяващи се под нацистки лозунги и призоваващи към етническо прочистване". Лавров настоя за разследване на "многобройните престъпления, извършени против мирни граждани на Майдана, в Одеса, Мариупол и други украински градове", предаде ТАСС.

Сергей Лавров призова украинските лидери да се разграничат от всякакви екстремисти и да вземат "курс към постигане на мир и съгласие в многонационалното украинско общество на общоприемлива основа".

"Аз отново заявих необходимостта руските лидери и сепаратистите да подкрепят изпълнението и пълното спазване на минските споразумения и да ги приложат навсякъде, включително Дебалцево, района около Мариупол и други стратегически места. Подчертах още, че ако това не стане, тогава неизбежно ще има последствия, които ще засегнат руската икономика, която вече и без това изпитва проблеми". Това каза Джон Кери след срещата си с Лавров.

Държавният секретар на САЩ заяви, че се надява разговорите му с руския му колега Сергей Лавров в Женева да помогнат за постигането на така нужната промяна за спиране на сраженията в Украйна, предаде АФП.

Украинската армия заяви днес, че един войник е загинал, а четирима са били ранени в сепаратистките източни територии през последните 24 часа, което подчертава крехкостта на договореното прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отново настоя за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия. "Споразумението от Минск е единственият начин за възстановяване на мира. То трябва да бъде изцяло и незабавно приложено. Никакви отклонения от него не бива да бъдат толерирани", каза Оланд на съвместната пресконференция след среща си днес в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза