Катар купува от САЩ изтребители за 12 млрд. долара
В началото на месеца американския президент Доналд Тръмп обвини страната, че финансира тероризма
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
F-15
Снимка: EPA

Катар купува 36 американски самолета F-15 за 12 млрд. долара. Сделката беше финализирана след среща на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис и катарския му колега Халид ал Атия.

Според представител на Катар тя е доказателство за добрите връзки между Вашингтон и Доха, а разривът между страната му и шест държави от Близкия Изток не е повлиял негативно на отношенията между Катар и САЩ.

Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите отношения с КатарКатар е обвинен, че подкрепя терористи и въоръжени ислямисти

„Това е доказателство, че институциите на САЩ са в наша подкрепа, но ние никога не сме се съмнявали в това. Нашите военни са като братя. Подкрепата на САЩ към Катар не се влияе лесно от политически промени”, добавя той.

Посланикът на Катар във Вашингтон Мешал Хамад ал Тани публикува снимка на церемонията по подписването на документа.

От Пентагона съобщиха, че сделката ще засили сътрудничеството между САЩ и Катар в областта на сигурността и ще помогне на двете страни да са по-съвместими оперативно.

В началото на месеца Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Йемен и Либия обявиха, че късат дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха, че подкрепя ислямския тероризъм в региона.

Американският президент Доналд Тръмп също беше категоричен в оценката си и заяви в „Туитър”, че Катар финансира тероризма, макар Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ се опитаха да запазят неутралност в конфликта.

Катар е важен съюзник на САЩ в Близкия Изток. Там са разположени части на военновъздушните сили на САЩ– общо около 10 хил. войници, и тяхното управление.

САЩ: Скъсването на отношенията с Катар няма да засегне борбата с тероризмаРекс Тилърсън призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си

Моментът на сключването на договора изглежда е съвпадение, смята европейски дипломат в Залива, цитиран от Ройтерс.

„Най-вероятно САЩ биха могли да забавят сделката, ако искаха да го направят, въпреки че не виждам особена връзка между продажбите и външната политика”, посочва той.

„F-15 Ийгъл” е американски изтребител, създаден през 70-те години. Той е на въоръжение в САЩ, Израел, Япония и Саудитска Арабия и др. Производствената му програма се очаква да завърши към края на това десетилетие и се очаква да бъде в експлоатация в американските ВВС до средата на следващото.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре