Каталунското правителство: Испания е срам за Европа
Пострадалите станаха над 750 души
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 9
    5
Референдумът в Каталуния
Снимка: Reuters

„Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турел.

По последни данни най-малко 760 души пострадаха при опитите на испанското правителство да осуети референдума за независимост на Каталуния.

Светът призова за диалог между Мадрид и БарселонаЕвропейските правителства избягват да коментират пряко референдума, посочвайки, че това е вътрешен за Испания въпрос

Турел определи действията на гражданската гвардия като „пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Въпреки действията им обаче полицията е успяла да затвори 319 от общо 2300 секции и милиони хора са успели да гласуват.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

„Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.

Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

Междувременно в телевизионно обръщение премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния... не се е състоял.

Безредиците в област Каталуния успяха да разплачат дори и местните полицаи. На видеоклип, появил се в интернет, се виждат служители на реда, които плачат, докато защитават каталунците от гражданската гвардия.

Видеото бързо обиколи социалните мрежи.

  • 9
    5
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре