Каталунските сепаратисти внесоха в регионалния парламент предложение за отделяне от Испания
Няколко хиляди протестиращи се събраха до сградата на парламента в Барселона преди началото на заседанието
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    5
Каталуния - парламент - протести
Снимка: Reuters

Каталунските сепаратисти внесоха днес в регионалния парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на каталунска република, съобщи в. "Вангуардия", но допълни, че не е ясно дали текстът ще бъде гласуван, предаде Ройтерс.

Предложението бе внесено от членове на регионалния парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство.

Каталуния - парламент - протести
Снимка: Reuters

Няколко хиляди протестиращи се събраха до сградата на парламента в Барселона преди началото на заседанието, на което може да бъде обявена официално независимост, съобщи Асошиейтед прес.

Каталуния - парламент - протести
Снимка: Reuters

Демонстрантите развяват каталунски знамена и скандират "независимост" и "свобода" с надеждата да чуят до края на деня обявяване на независимост.

Каталуния - парламент - протести
Снимка: Reuters

Същевременно испанският премиер Мариано Рахой поиска от Сената да му даде предвидени от конституцията правомощия, които позволяват на централното правителство да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Асошиейтед прес.

Мариано Рахой
Снимка: Reuters

Премиерът бе посрещнат с аплодисменти на влизане в пленарната зала.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и неговите министрите.

Мариано Рахой
Снимка: Reuters

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

Мариано Рахой
Снимка: Reuters

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА.

Същевременно в Барселона депутати сепаратисти внесоха в каталунския парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на каталунска република, предаде Франс прес.

Мариано Рахой
Снимка: Reuters

Опозицията обяви, че ще бойкотира заседанието, а според допитванията най-малко половината каталунци искат Каталуния да остане част от Испания.

Предложението бе внесено от членове на регионалния парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство от 72 депутати в 135-местния парламент.

  • 0
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре