Каталунският премиер беше заплашен със затвор
Испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви, че може Карлес Пучдемон да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    1
Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планираното допитване испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио „Онда серо“, че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения.

Каталунските власти: Правилата на играта бяха променениВицепремиерът призна, че операцията на испанската полиция е повлияла на организирането на референдума за независимост и гласуването ще е трудно

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

„Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели“, каза той в интервю за френското радио „Франс ентер“.

Испанската полиция задържа каталунски министърТой е участвал в планирането на забранения референдум за независимост

Междувременно на извънредно заседание ръководствата на националните полицейски служби в Испания обсъдиха мерки за блокиране на гласуването.

Мадрид изпраща още полицаи в Каталуния да блокират референдумаЗадачата им ще бъде поддържане на обществения ред и ще действат, ако незаконният референдум се проведе, се казва в изявление на вътрешното министерство

Европейската комисия подкрепи испанското правителство с декларацията, че всички в страната трябва да спазват конституционният ред.

  • 0
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре