Покачва се напрежението в Каталуния, където днес е ден за размисъл преди предсрочните избори. Най-богатата испанска провинция поиска независимост с референдум, който не беше признат от централната власт в Мадрид.

В рамките само на 4 часа през работния ден 5,5 млн. каталунци ще трябва да решат дали да дадат гласа си за борците за независимост, или за партиите, които настояват за единство. За целта в 2700 училища са разкрити избирателни секции. На място са изпратени хиляди полицаи, които ще ги охраняват. Не е разрешено да се влиза за гласуване в цветове, които подсказват за политическа агитация – например, жълто.

Шансовете да спечелят властта макар и без пълно мнозинство имат и от двата края на политическия спектър. Против отделянето са свързани с управляващата в Мадрид Народна партия политически субекти (силно дискредитирани от насилието по време на референудма), както и монархисти. Сепаратистите закриха кампанията без своите лидери, които сда в ареста или в изгнание – като лидера Карлес Пучдемон.

Той няма право да гласува , а и дори да спечели изборите, стъпи ли на испанска територия ще бъде арестуван, защото тук няма имунитет.