Днес е ден за размисъл в испанската автономна област Каталуния. За разделеното ѝ население обаче това не е само ден без предизборни агитации. Каталунците трябва наистина да се замислят за кого утре ще дадат своя глас –  дали за „центробежните“ сили, т.е. за партиите, които искат отделяне от Испания, или за „центростремителните“, които държат да се запази статуквото.

Последните социологически проучвания сочат почти изравнени шансове за сепаратистите и консервативните партии, което означава, че кризата в Каталуния няма да бъде разрешена, поне засега.

Според няколко проучвания, публикувани в ежедневника „Паис“, партията „Каталунска републиканска левица“ (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC–CatSí), която е за независимостта, ще получи 33 места в регионалния парламент – с едно-две повече от центристката „Граждани“ (Ciudadanos, Cs), защитаваща единството с Испания. Сепаратистите на сваления каталунски премиер Карлес Пучдемон „Заедно за Каталуния“ (Junts per Catalunya, JuntsxCat) ще се класират трети с около 27 места. Пронезависимите партии обаче няма да имат необходимото мнозинство от 68 депутати в бъдещия парламент.

Лидерът на ERC Ориол Жункерас
Снимка: Reuters

Предизборният диспут в понеделник вечерта, показан по каталунската телевизия, стана арена на ожесточени нападки между защитниците и противниците на независимостта.

Лидерът на „Граждани“ Инес Аримадас обвини сепаратистките политици, че са „унищожили“ Каталуния и им препоръча да излязат от „републиканския балон“.

Същевременно пред радио „Каталуния“ Пучдемон заяви, че „вотът на каталунците няма да узакони обезглавяването на правителството“. „Изборите в четвъртък ще покажат, че „рецептата“ на Рахой не даде резултат“, допълни той.

Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Ако сепаратистите спечелят вота и Мадрид въпреки това не освободи задържаните каталунски лидери, това би било „незачитане на демокрацията“, отбеляза бившият премиер.

Правителството на Пучдемон обяви едностранно независимост на 27 октомври след спорен референдум, определен от Мадрид за незаконен. В отговор испанският министър-председател Мариано Рахой наложи директен контрол върху автономната област, като уволни регионалното правителство и насрочи избори за 21 декември в опит да ликвидира сепаратисткото движение.

Испанската прокуратура повдигна обвинения в бунт на 13 каталунски лидери, в това число на Пучдемон, който избяга в Белгия заедно с четирима свои министри. Главният му съперник сред сепаратистите, лидерът на ERC Ориол Жункерас, пък се намира в испански затвор.