Цените на горивата в някои страни на Стария континент достигнаха рекордни равнища в последните дни.

В Австрия бензинът за първи път скочи над 1,50 евро за литър, а в Германия се продава още по-скъпо.

Шофьорите от южните провинции на Федералната република все по-често зареждат в Австрия, тъй като най-масовият бензин в близките бензиностанции се продава на цена от 1,70 евро за литър.

В отговор на поскъпването германските власти наредиха проверка за вероятно картелно споразумение между петте компании, предлагащи горива на пазара.

Обикновено опашките пред германските бензиностанции не са често явление. Напоследък обаче цените на колонката се променят няколко пъти на ден. Когато бензинът и дизелът поевтинеят малко много пресметливи шофьори бързат да напълнят резервоара по-изгодно.

Впечатление прави обаче тенденцията цените да се покачват в по-натоварените часове на денонощието и да падат, когато на бензиностанциите няма много клиенти.

Според анализаторите в основата на сегашната ситуация в Германия е доминиращото положение на доставчици като Aral, Jet or Shell. Чуват се немалко призиви за това цените да са подчинени единствено на търсенето и предлагането, информира MSNBC.

Най-високите цени в Европа обаче са в Турция, където бензинът струва 4,50 лири или около 4 лева за литър. От началото на април там се повишиха още цените на газта с 19% и на електричеството с 9 на сто.

Много жители на Анкара вече не използват газ за отопление, а се върнаха към въглищата. Четиричленно семейство вече ще плаща за ток с четири лири, или около две евро, повече на месец.