Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, задържан днес в Германия въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Испания, ще бъде изправен утре пред съдия, натоварен да потвърди самоличността му, заяви прокуратурата в Шлезвиг, цитирана от Франс прес.

Това явяване има за цел само да потвърди самоличността на задържания. Регионалният съд на провинция Шлезвиг-Холщайн в град Шлезвиг ще трябва след това да реши дали Пучдемон да бъде задържан под стража с оглед предаването му на Испания, заяви говорител на прокуратурата в Шлезвиг. Не е ясно дали Пучдемон веднага ще бъде екстрадиран в Испания, отбелязва Ройтерс.

Испанската прокуратура бе заявила днес, че работи в тясно сътрудничество с колегите си в Германия и агенцията на ЕС Евроджъст, за да предостави цялата информация, необходима за да бъде приведена в изпълнение европейската заповед за задържане на Пучдемон.

Ройтерс напомня, че системата за европейска заповед за арест, съществуваща от 2004 г. улеснява страните от ЕС да искат от други страни членки екстрадицията на лица, издирвани за престъпления, и отстранява от процеса взимането на политически решения. Страните от ЕС издават хиляди такива всяка година.

Снимка: Reuters

Пучдемон може да отнесе случая си до висшата съдебна инстанция на Германия, която през 2005 г. блокира екстрадирането в Испания въз основа на европейска заповед за задържане на германец от сирийски произход, заподозрян в принадлежност към „Ал Кайда”.

Случаят на Мамун Дарказанли предизвика съдебен спор между двете страни, след като германският федерален Конституционен съд отказа да предаде Дарказанли, като заяви, че законите за екстрадиция на ЕС, измислени, за да ускорят предаването на заподозрени между страните членки, нарушават правата на германските граждани.

Пучдемон преди беше заявил предпочитанието си да се бори против процеса на екстрадиция от Белгия, закъдето е пътувал в момента на задържането му, напомни говорителят на Пучдемон – Хоан Мария Пике. "Премиерът пътуваше към Белгия, за да се постави, както винаги, на разположение на белгийското правосъдие", каза Пике пред Ройтерс.

Испанският Върховен съд беше издал международна заповед за задържане за Пучдемон миналата година, но я оттегли през декември, за да избегне риска властите в Белгия да му дадат политическо убежище.

Завчера съдията от Върховния съд на Испания Пабло Лареня потвърди обвиненията в бунт срещу 13 каталунски сепаратисти и издаде или поднови европейските и международни заповеди за задържане срешу шестима членове на бившето каталунско правителство, заминали за чужбина.

Пучдемон възнамерява да поиска политическо убежище в Германия, твърди в. "Килер нахрихтен" Ако той действително подаде такава молба, тя ще бъде разглеждана от агенцията за миграцията, заяви представител на министерството на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Дори и тогава обаче шансовете на Пучдемон да получи убежище са малки, понеже европейската заповед за арест като правило има приоритет пред подобна молба, отбелязва вестникът, цитиран от ТАСС.