Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предадоха АП и Ройтерс.

В изявление тази вечер по телевизията той определи централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме такова посредничество.

Пучдемон разкритикува и крал Фелипе VI за това, че следва „катастрофалната“ политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област. „Вие разочаровахте много каталунци“, се обърна той към монарха.

През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния, потвърди Пучдемон.

„Сигурен съм, че през следващите няколко дни ще покажем страната ни в най-добрата ѝ светлина, след като каталунските институции приведат в действие резултата от референдума“, добави още той.

Снимка: Reuters

Пучдемон осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да ѝ спре произведения в неделя референдум за самоопределение на автономната област, който бе обявен от централните власти за незаконен.

„Организирахме референдум в условия на безпрецедентни репресии и през следващите дни ще дадем всичко от себе си, за да приложим резултатите от референдума“, подчерта той.

Очаква се каталунският парламент да обяви в понеделник едностранно независимостта на автономната област, отбелязва Ройтерс.

Испанското правителство реагира веднага като отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния, предадоха АФП и Ройтерс.

„Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява“, подчертаха централните власти в комюнике.

Опозиционни партии в регионалното законодателно събрание дадоха да се разбере, че ще поискат от Конституционния съд на Испания да забрани заседанието на 9 октомври, посочва АП.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона.

„Призовавам Пучдемон да уважава Испания и Каталуния. Отвъд пределите на закона няма демокрация“, подчерта Сорая Саенс де Сантамария. Тя призна, че никога не е имало „такова разделение“ между кралството и североизточната автономна област.

По-рано днес Европарламентът извънредно включи в дневния си ред въпроса за референдума и застана зад правителството в Мадрид, макар да осъди полицейското насилие.