Карлес Пучдемон поиска Мадрид да се съгласи на посредничество
Той обвини крал Фелипе VI, че преднамерено пренебрегва милиони каталунци, подкрепяйки правителството в Мадрид
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предадоха АП и Ройтерс.

В изявление тази вечер по телевизията той определи централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме такова посредничество.

Пучдемон разкритикува и крал Фелипе VI за това, че следва „катастрофалната“ политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област. „Вие разочаровахте много каталунци“, се обърна той към монарха.

90% от гласувалите в Каталуния са подкрепили независимосттаТова обяви каталунското правителство. В референдума са участвали около 42,3% от имащите право на глас и той трябва да бъде признат, обявиха властите в автономния регион

През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния, потвърди Пучдемон.

„Сигурен съм, че през следващите няколко дни ще покажем страната ни в най-добрата ѝ светлина, след като каталунските институции приведат в действие резултата от референдума“, добави още той.

Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Пучдемон осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да ѝ спре произведения в неделя референдум за самоопределение на автономната област, който бе обявен от централните власти за незаконен.

„Организирахме референдум в условия на безпрецедентни репресии и през следващите дни ще дадем всичко от себе си, за да приложим резултатите от референдума“, подчерта той.

Очаква се каталунският парламент да обяви в понеделник едностранно независимостта на автономната област, отбелязва Ройтерс.

Испанското правителство реагира веднага като отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния, предадоха АФП и Ройтерс.

„Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява“, подчертаха централните власти в комюнике.

Опозиционни партии в регионалното законодателно събрание дадоха да се разбере, че ще поискат от Конституционния съд на Испания да забрани заседанието на 9 октомври, посочва АП.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона.

„Призовавам Пучдемон да уважава Испания и Каталуния. Отвъд пределите на закона няма демокрация“, подчерта Сорая Саенс де Сантамария. Тя призна, че никога не е имало „такова разделение“ между кралството и североизточната автономна област.

Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията и раздели обществотоФелипе VI обяви допитването за незаконно

По-рано днес Европарламентът извънредно включи в дневния си ред въпроса за референдума и застана зад правителството в Мадрид, макар да осъди полицейското насилие.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре