Карлес Пучдемон: Оставам в Брюксел
Бившият каталунски министър и негови сподвижници са призовани да се явят пред съда в Мадрид
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
Карлес Пучдемон
Снимка: EPA

Уволненият от централните испански власти каталунски премиер Карлес Пучдемон потвърди, че той и някои членове на разпуснатото му правителство остават в Брюксел в очакване на справедлив процес.

По-рано испанското правосъдие изпрати призовки на редица бивши каталунски министри и депутати да се явят за разпит днес и утре. На тях са повдигнати обвинения в подстрекаване към народен бунт, по които те може да бъдат осъдени на до 30 години затвор.

Пучдемон от Брюксел: Независимостта ще трябва да почакаКаталунският лидер иска честен процес, за да се върне в Испания

Част от уволнените каталунски министри все пак ще отидат в Мадрид, за да отговорят на въпросите на съда, се посочва в изявлението.

Останалите начело с Пучдемон ще останат в Брюксел.

Отстраненият премиер на Каталуния не се е върнал в БарселонаИспанският вестник "Вангуардия" опроверга предишна своя информация

Ако той наистина не отиде на съдебното заседание, може да бъде издадена заповед за задържането му. Това на практика ще направи невъзможно Пучдемон да се яви на местните избори, свикани от централното правителство, на 21 декември.

Съдът постанови и още регионалните лидери, подкрепили отделянето на Каталуня, да внесат гаранция от 6,2 млн. евро, която да покрие евентуално присъдени по-късно обезщетения за действията им.

Карлес Пучдемон се обяви за президент в изгнаниеИспанското централно правителство уволни отцепническото регионално правителство
  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре