Вчера бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за втори мандат на поста, нанасяйки удар по движението за отделяне на североизточната испанска област.

Той формулира отказа си като временно оттегля кандидатурата. „Причината е само една – при сегашните обстоятелства това е единственият начин да се състави ново правителство“, заяви той в обръщение, разпространено в социалните мрежи. Пучдемон говори от неназовано място, застанал на фона на регионалното знаме на Каталуния и това на ЕС.

Проблемът с кандидатурата му е, че той не може да се върне в Испания, защото е обвинен в противодържавна дейност и бунт и е много вероятно да бъде арестуван, ако влезе в страната. Правни експерти в каталунския парламент и испанското правителство пък отхвърлиха варианта да управлява от Брюксел, макар привържениците му твърдяха, че няма пречки за това.

Снимка: Reuters

Същевременно вчера Пучдемон обяви, че партията му ще издигне за алтернативен кандидат Жорди Санчес. Той обаче в момента се намира под стража в Мадрид по обвинения в противодържавна дейност и номинацията му може да е съпътствана от също толкова големи трудности.

Пучдемон се превърна във водеща фигура в навечерието на едностранно обявената независимост през октомври, след което той и правителството му бяха отстранени от власт от испанския премиер Мариано Рахой. Впоследствие избяга в самоналожено изгнание в Брюксел.

Рахой свика предсрочни регионални избори в Каталуния, които бяха произведени през декември и на тях партиите от блока за независимост спечелиха мнозинство. Самият Пучдемон по време на кампанията агитираше като кандидат за регионален премиер и беше единственият кандидат за поста след вота.

Снимка: Reuters

От четири месеца Каталуния е под прякото управление на Мадрид, след като Рахой се позова на конституционните си правомощия, за да поеме властта от регионалното правителство.

„Сега трябва да бъде избран (каталунски лидер), който да е в Испания и който да няма проблеми със закона – заяви вчера кабинетът на Рахой. – Каталуния има нужда да има лидер възможно най-скоро, който да може да управлява и да се погрижи за важните за гражданите въпроси“.

По-рано през деня от името на Пучдемон адвокати са подали жалба срещу Испания в Съвета на ООН по правата на човека за нарушаване на правото на самоопределение, заяви самият бивш лидер на Каталуния.

Трима лидери на каталунското движение за независимост, които са в следствен арест, вече внесоха в една от структурите на ООН жалба заради задържането си, надявайки се да тя да упражни натиск върху Испания да ги освободи.

Също вчера, на първото си заседание след изборите през декември, което премина в напрегната обстановка, каталунският парламент гласува решение да подкрепи Пучдемон и да препотвърди валидността на референдума за независимост.

В текста на решението, който беше внесен от партията на Пучдемон, бившият регионален премиер се признава за легитимен лидер на Каталуния и се подчертава, че е важно да бъде съставено работещо правителство. В него обаче не беше споменато как областта би могла да излезе от политическата безизходица, заради която от изборите не може да бъде избран нов лидер.