Карлес Пучдемон нанесе удар по движението за независимост на Каталуния
Той оттегли кандидатурата си за регионален премиер
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Вчера бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за втори мандат на поста, нанасяйки удар по движението за отделяне на североизточната испанска област.

Той формулира отказа си като временно оттегля кандидатурата. „Причината е само една – при сегашните обстоятелства това е единственият начин да се състави ново правителство“, заяви той в обръщение, разпространено в социалните мрежи. Пучдемон говори от неназовано място, застанал на фона на регионалното знаме на Каталуния и това на ЕС.

Правителството в Испания ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на властТе се притесняват, че той може да направи опит да се върне на поста си премиер на Каталуния от чужбина

Проблемът с кандидатурата му е, че той не може да се върне в Испания, защото е обвинен в противодържавна дейност и бунт и е много вероятно да бъде арестуван, ако влезе в страната. Правни експерти в каталунския парламент и испанското правителство пък отхвърлиха варианта да управлява от Брюксел, макар привържениците му твърдяха, че няма пречки за това.

Карлес Пучдемон трябва да се яви лично в парламента, ако иска да е регионален лидер Пучдемон, който живее в Брюксел от октомври, е издирван в Испания по обвинения в противодържавна дейност и бунт

Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Същевременно вчера Пучдемон обяви, че партията му ще издигне за алтернативен кандидат Жорди Санчес. Той обаче в момента се намира под стража в Мадрид по обвинения в противодържавна дейност и номинацията му може да е съпътствана от също толкова големи трудности.

Протести в Барселона, след като каталунският парламент отложи избора на ПучдемонДепутати протестираха в парламента, а навън стотици демонстранти последваха примера им

Пучдемон се превърна във водеща фигура в навечерието на едностранно обявената независимост през октомври, след което той и правителството му бяха отстранени от власт от испанския премиер Мариано Рахой. Впоследствие избяга в самоналожено изгнание в Брюксел.

Рахой свика предсрочни регионални избори в Каталуния, които бяха произведени през декември и на тях партиите от блока за независимост спечелиха мнозинство. Самият Пучдемон по време на кампанията агитираше като кандидат за регионален премиер и беше единственият кандидат за поста след вота.

Всички са победители в Каталуния, но сепаратистите ще управляватПартията "Граждани" печели най-много гласове на изборите, но мнозинството в парламента е за сепаратистите
Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

От четири месеца Каталуния е под прякото управление на Мадрид, след като Рахой се позова на конституционните си правомощия, за да поеме властта от регионалното правителство.

„Сега трябва да бъде избран (каталунски лидер), който да е в Испания и който да няма проблеми със закона – заяви вчера кабинетът на Рахой. – Каталуния има нужда да има лидер възможно най-скоро, който да може да управлява и да се погрижи за важните за гражданите въпроси“.

По-рано през деня от името на Пучдемон адвокати са подали жалба срещу Испания в Съвета на ООН по правата на човека за нарушаване на правото на самоопределение, заяви самият бивш лидер на Каталуния.

Трима лидери на каталунското движение за независимост, които са в следствен арест, вече внесоха в една от структурите на ООН жалба заради задържането си, надявайки се да тя да упражни натиск върху Испания да ги освободи.

Също вчера, на първото си заседание след изборите през декември, което премина в напрегната обстановка, каталунският парламент гласува решение да подкрепи Пучдемон и да препотвърди валидността на референдума за независимост.

В текста на решението, който беше внесен от партията на Пучдемон, бившият регионален премиер се признава за легитимен лидер на Каталуния и се подчертава, че е важно да бъде съставено работещо правителство. В него обаче не беше споменато как областта би могла да излезе от политическата безизходица, заради която от изборите не може да бъде избран нов лидер.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре