Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко". 

Това заяви в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер. 

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите, е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

Вижте още във видеото: