Швейцарският магистрат Карла дел Понте и бившият специален докладчик на ООН за Северна Корея Вивит Мунтарборн бяха назначени за членове на комисията на ООН, която разследва конфликта в Сирия.

По думите на председателя на Съвета по човешки права Лаура Дупу Ласер назначенията ще „подсилят” комисията на фона на липсата на признаци, че ситуацията в страната се подобрява.

Дел Понте е бивш главен прокурор на Трибунала в Хага и си спечели солидна репутация с работата си по делата срещу обвинени във военни престъпления участници в конфликтите в Руанда и бивша Югославия.

Освен специален докладчик на ООН за Северна Корея, тайландецът Вивит Мунтарборн е бил докладчик и по проблемите на търговията с деца, проституцията и порнографията с участие на деца. Преди година той бе и председател на разследващата комисия на ООН за нарушенията на човешките права в Кот Д`Ивоар.

До момента в разследващата комисия за Сирия, чийто мандат беше удължен и разширен, имаше само двама комисари - председателят й Паоло Серхио Пинейро от Бразилия и американският дипломат Карън Конинг Абузаид.