Кандидатите за президент на Франция влязоха в телевизионен диспут преди очакваните с огромен интерес в цяла Европа президентски избори. Най-големи спорове в снощните дебати предизвика въпросът за мястото на Париж в Европейския съюз.

Най-сериозен бе сблъсъкът между двамата фаворити за поста – центристът Еманюел Макрон и лидерът на крайнодесните Марин льо Пен. Според льо Пен Франция трябва да напусне Европейския съюз.

"Брюксел ни подвежда, Брюксел ни ограничава, превръща ни в затворници и се намесва пряко в президентската ни кампания, не само чрез г-н Туск, а и чрез европейските комисари, които идват лично тук, за да обясняват на френския народ за кого трябва да гласува", заяви Марин льо Пен.

Макрон, напротив, се обяви за засилване на европейската интеграция и обвини льо Пен, че с протекционистките си възгледи рискува да разпали истинска "икономическа война".

"Национализмът е война. Аз съм от район, който е пълен с гробища и не искам да се връщам в онова време. Нека не забравяме откъде идваме", призова Еманюел Макрон.

Според кандидата на десницата Франсоа Фийон са необходими данъчни реформи, за да се превърне еврото в една от основните световни валути.

Фийон настоя, че Франция трябва да запази мястото си в Евросъюза, който обаче се нуждае от кардинални реформи за по-нататъшното си съществуване.