Балотажът на президентските избори във Франция е необичаен – за пръв път в историята на страната един срещу друг се изправят двама кандидати, които не са представители на традиционните партии от лявото и дясното пространство.

Снимка: Reuters

От едната страна е Еманюел Макрон. С необичайна политическа кариера, с блестящо образование и с още по-блестяща кариера на инвестиционен банкер. Бил е наричан „финансовия Моцарт“.

Снимка: БГНЕС

Убеден европеец и последовател на така наречения „трети път“, който обединява предимствата на левите и на десните идеи.

Необичайно бързо извървява пътя от създател на политическо движение „Напред“ през 2106 г. до балотажа на изборите за държавен глава.

Снимка: bTV

От другата страна е крайнодясната Марин льо Пен.

Необичайно за една от люлките на европейската демокрация, всеки пети французин споделя възгледите ѝ.

Снимка: Reuters

След като пое лидерството на партията от своя баща Жан-Мари, тя увеличи нейната популярност, като се отказа от агресивната расистка и ксенофобска реторика и заложи на национализма. С получените гласове на първия тур тя постигна най-високия резултата в историята на „Националния фронт“.

Настоява за върховенство на френските закони над европейските директиви. Иска излизане от Шенгенското пространство и Еврозоната, както и напускане на обединеното командване на НАТО, а по-късно и организиране на референдум за членството в Евросъюза.

Снимка: bTV

Марин льо Пен има най-висока подкрепа в градовете с големи имигрантски общности в Южна Франция, останали без индустрия райони и Страсбург.

За Макрон на първия тур гласуваха големите градове като Париж, Бордо и Нант, както и предимно младите хора.

Снимка: bTV

Дебатите между двамата протекоха необичайно агресивно.

Льо Пен обяви Макрон за „кандидат на дивата глобализация, на „юберизацията“ на обществото, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси“.

Той пък отговори, че „това са типичните фалшиви новини“, които Льо Пен хвърля срещу него, и „армията ѝ от сътрудници в интернет го налага с медийни бухалки от клевети и лъжи“.

Снимка: Reuters

Семейният живот и на двамата претенденти е нетипичен. Макрон е женен за бившата си учителка, по-възрастна от него с 24 години. Марин льо Пен пък е с три деца, два пъти развеждана, живее на семейни начала с трети мъж.

Засега е ясно, че който и да спечели изборите, ще е събрал повече гласове на хора, които гласуват против другия кандидат, коментира кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Във Франция обаче няма екзитполове, а глобата за разпространение на резултати преди края на изборния ден е 75 хил. евро.

Вижте повече във видеото: