Канадската провинция Британска Колумбия ще отдели 1 млн. канадски долара (758 000 щатски долара) в помощ на сирийските бежанци. Това заяви късно снощи премиерът на региона Кристи Кларк, цитирана от ТАСС.

"Жителите на Британска Колумбия ясно ни показаха, че искат да участват в помощта за тези хора", посочи Кларк. Тя съобщи, че правителството на провинцията създава специален фонд от 1 млн. канадски долара.

Средствата ще бъдат насочени в помощ на сирийските бежанци, които ще пристигнат в провинцията по програмата на канадското правителство за помощ на бежанците.

Властите в провинция Квебек вече съобщиха, че са готови след съгласуване с федералния център до края на 2015 г. да приемат на своя територия над 3600 бежанци. Миналата седмица властите на провинция Онтарио също се обърнаха към федералното правителство с молба до края на годината да приемат 5000 сирийски бежанци.

По-рано министърът по гражданството и имиграцията Крис Александър посочи, че през последните няколко години канада е приела 24 300 бежанци от Ирак и Сирия.