Канада обяви за персона нон грата венецуелския посланик
Мярката е в отговор на аналогична стъпка от страна на Венецуела
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Кристия Фрийланд
Кристия Фрийланд Снимка: Reuters

Канада обяви за персона нон грата венецуелския посланик, след като Венецуела предприе аналогична мярка срещу канадския шарже д'афер, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на канадския външен министър Кристия Фрийланд.

"Правителството на Венецуела обяви, че канадският шарже д'афер в Каракас е обявен за персона нон грата и ще бъде изгонен от страната.

В отговор на тази стъпка на режима на (венецуелския президент Николас) Мадуро обявявам, че посланикът на Венецуела, който вече беше отзован от венецуелското правителство в знак на протест срещу канадските санкции, наложени на венецуелски служители, замесени в корупция и груби нарушения на правата на човека, вече не е добре дошъл в Канада. Също така го обявявам за персона нон грата", каза Фрийланд.

Тя заяви, че изгонването на канадския дипломат от Венецуела е "типично за режима на Мадуро, който последователно подкопава всички усилия за възстановяване на демокрацията и подпомагане на венецуелския народ".

"Канадците няма да стоят безучастно, докато правителството на Венецуела лишава своя народ от основните му демократични и човешки права и му отказва достъп до основна хуманитарна помощ", заяви Фрийланд.

Западни страни и латиноамерикански съседи на Венецуела обвиняват Мадуро, че потъпква демокрацията и човешките права. Венецуела казва, че чужди правителства се опитват да насърчат десен преврат.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре