Над 80 души загинаха, а десетки бяха ранени в Ница, след като камион се вряза с висока скорост в тълпа, събрала се, за да гледа заря по повод френския национален празник.

Над 18 от ранените са в критично състояние.

Инцидентът стана на крайбрежната улица „Английска алея“ (Promenade des Anglais).

Терористичният характер на атаката не може да бъде отречен, заяви президентът Франсоа Оланд в телевизионно обръщение.

Той обяви и удължаване на извънредното положение в страната.

 

25-тонният камион е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството, а шофьорът е открил огън.

Изминал е дълго разстояние през хората, което обяснява големия брой на жертвите, съобщи зам.-префектът на департамента Алп Маритим – Себастиен Юмбер.

Шофьорът е бил застрелян от полицай, но все още не е идентифициран, каза още Юмбер.

Местните медии обаче съобщиха, че става въпрос за 31-годишен местен жител от тунизийски произход.

Социалните медии бяха залети от снимки на безжизнени тела и кръв по улицата, което принуди полицията да помоли гражданите да спрат да публикуват такива кадри.

Говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде каза пред Бе Еф Ем, че все още не може да даде информация за мотивите на нападателя.

Властите помолиха гражданите да не напускат домовете си.

Кметът Кристиян Естроси написа в „Туитър“: „Това е най-голямата драма в историята на Ница. Жертвите вече са повече от 70“:

Свидетелка разказа пред радио „Франс инфо“, че камионът се е движил на зиг-заг по улицата. „Избягахме в един хотел и се скрихме в тоалетните с много други хора“, разказа тя.

Друга свидетелка сподели, че се е крила в ресторант на крайбрежната улица с още 200 души, докато ситуацията се успокои.

По време на атаката френският президент Франсоа Оланд се намираше в Южна Франция, но замина по спешност за Париж, за да събере националния кризисен център. Вътрешният министър Бернар Казньов се очаква да пристигне в Ница.

Няма данни за други атаки. Властите отрекоха информации, появили се в социалните мрежи, за заложническа ситуация и помолиха хората да не разпространяват слухове, които само пречат на работата на полицията.

Преди осем месеца – на 13 ноември, при серия терористични атаки в Париж, бяха убити 130 души. В четвъртък френските власти съобщиха, че няма да продължат извънредното положение, което беше в сила след атаките.