Най-малко четирима души са убити, а 15 души ранени, след като камион се удари в голяма група пешеходци на популярна за разходки алея в Eрусалим.

Камионът се е врязал в група войници, които тъкмо били слезли от автобус, предаде Асошиейтед прес.

„Това е терористична атака”, заяви говорител на полицията по Израелското радио.

Водачът на камиона е застрелян от органите на реда. Според свидетели властите стреляли многократно по извършителя, преди да успеят да го неутрализират.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че се подозира, че нападателят е поддръжник на „Ислямска държава”.

"Видях как камионът се качи на тротоара и започна да гази войниците, а част от тях започнаха да стрелят по шофьора. Не можаха да го убият веднага, той имаше време да превключи и да даде заден ход", Лиа Шрайбер, очевидец.

Според началника на израелската полиция нападателят е от арабски квартал в Източен Ерусалим, но подробности за самоличността му не се съобщават.

"Претърсваме района, за да се уверим, че няма други терористи. Нападателят с камиона е застрелян на място и мерките за сигурност в Ерусалим са засилени след атаката", заяви Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция .

Стилът на атаката напомня за атентата в Берлин миналия месец, при който терорист се вряза с камион в коледен базар, отнемайки живота на 12 души.  Внезапните улични нападения обаче не са новост за Ерусалим. 35 израелци бяха намушкани, застреляни или прегазени с коли при серия от нападения в града, започнали от октомври 2015-а.