Британската правозащитна организация разкритикува положителните изказвания на премиера Камерън към България по опазването на външните граници на ЕС, предаде БТА, като цитира британският в.”Индипендънт”.

При посещение заедно с премиера Бойко Борисов на ГКПП "Лесово", където е издигнато ново ограждение от бодлива тел, Камерън каза, че "може да се научат истински уроци" от някои страни в ЕС. „Оксфам” заяви, че има опасност тези думи на Камерън да се приемат като одобрение на лошото отношение към бежанци в България, отбелязва вестникът.

"Бежанци, които са прекосили българската граница, говорят за извършван от български официални лица рекет, обири, физическо насилие, нападения с полицейски кучета и заплахи за депортиране. В неотдавнашно изследване сред повече от 100 бежанци всички, които са имали контакти с българската полиция, говориха за лошо отношение", заявява ръководителката на отдела за хуманитарна политика на „Оксфам” Мая Мейлър.

По думите й „отчаяните хора, които бягат от Афганистан, Сирия и Ирак” трябва да получават убежище, а не лошо отношение и тормоз и европейските политици не трябва да създават впечатлението, че одобряват това лошо отношение.